Jeg er næsten i mål med årets høst. Der er dog stadig frisk spinat, persille og rucola i højbedene. I tunneldrivhuset modnes de sidste peberfrugter og auberginer. Vintergulerødderne fylder halvdelen af et højbed – jeg krydser fingre for at de sultne myrer har fundet andre lækkerier. Der står 2 elendige blomkål bag glasdrivhuset – alene og forladt, da broccoli, grøntkålen og de resterende blomkål blev indtaget af kålsommerfuglene og deres talrige familie.

Elendige blomkål….

Det er blevet tid til at reflektere over årets op- og nedture i haven. Tid til at glædes over succeserne og lægge fiaskoerne bag sig – dog uden at gentage dem igen næste år.

Alle mine løg – ja, alle de hvide og de røde blev en total fiasko. Jeg havde læst, at man kunne dyrke løg og grøntgødning ved siden af hinanden. Men grøntgødningen tog lynhurtigt magten fra løgene og skyggede for solen. Jeg måtte opgive. Men grøntgødningen stod som altid smuk i højbedet, tronede ud over det hele og lod sig beundre, mens de stakkels løg langsomt blev kvalt af honningurt, rødkløver og boghvede…..

Kartoflerne var en blandet succes. Dem i tangen blev fine, men små. De røde myrer holdt fest i frilandskartoflerne, dog blev jeg beriget med et par kilo. En ægte kartoffelwoman blev jeg desværre ikke i år.

Jordbærrene blev en kæmpe succes – efter en omgang Champost blev de gigantiske og heldigvis stadig meget smagsfulde. Jeg har høstet ufattelig mange stiklinger fra disse bærmaskiner.

Mine tre squash var som altid en succes – jeg tænker, at alle der starter en lille selvforsynende have bør dyrke squash. En alsidig grøntsag med de smukkeste gule blomster. Jeg har bagt de lækreste squashmuffins og kager denne sommer – mums.

Min største oplevelse og succes har været melonerne. Jeg havde aldrig drømt om at kunne dyrke meloner, men tunneldrivhuset er et optimalt sted for dem. Næste år vil jeg dog starte tidligere, da de mangler den sidste sødme fra de sidste solstråler. De smager af Danmark og ikke Syditalien………I´anno prossimo.

…og så lige de sidste solstråler, tak

Alle hindbærbuskene som jeg fik i gave på min 50 års fødselsdag har givet lidt men godt. Efterårshindbærrene bliver gigantiske og smager skønt – de trives og står godt foran højbedene.

Havekolonien Dyrefryd

Hen over sommeren har jeg høstet flere afgrøder end vi kunne nå at anvende. Derfor iværksatte jeg en lille drøm – Havekolonien Dyrefryds Økologiske Bod. Som barn havde jeg en yndlingsbog, som min mormor kunne udenad. Jeg har stadig bogen, den er temmelig slidt, men historien er stadig vidunderlige. I en tilfældig grøftekant fandt en masse forskellige dyrearter sammen om at skabe en havekoloni, hvor det var forbudt at skælde ud, hvor alle skulle hjælpe hinanden og ingen måtte spise hinanden. Alle fik en bid af paradis, hvor de fik opfyldt netop deres behov. Der var også konflikter, som blev løst i fordragelighed og med ligeværdig kommunikation. Sikke et billede på den ideelle verden, forfatteren her fik tilvejebragt en lille pige. Jeg slugte det råt og kan stadig smile, når jeg tænker på Pindsvinets have, der var fyldt med kaktusser, eller Hr. Blåfrakkes mødding, der lugtede særligt væmmeligt. For ikke at nævne larven Lasse, der åd sig stor og fed i kålhoveder. Ham har jeg stødt på flere gange i denne sommer, ja måske har Lasse og hans familie ligefrem flyttet ind i mit kålbed……

Havekolonien Dyrefryds Økologiske bod har solgt chilier, squash, ærter, bønner, aubergineplanter, kartofler, basilikumplanter, kornblomstfrøposer og et utal af jordbærstiklinger og planter.

Overskuddet fra boden bruges på nye frø næste år.

 Haveforvandlingens fjerde trin

Der er stadig gang i have-drømmeriet. De to områder bag drivhusene er ikke ideelle til dyrkning. Jorden er temmelig leret og selv med grøngødning og jordforbedring er det stadig ikke optimalt. Derfor påtænker jeg, at plante bærbuske på hele arealet. Der har stået hindbær før og det var en succes. Nu udvider jeg med flere solbær og ribs, samt nye rabarbersorter. Der lægges en lille flisesti igennem buskene, så jeg kan komme frem og tilbage uden at træde jorden hård eller ødelægge buskene.

Når de to arealer bag drivhusene er brugt til bærbuske, så er der behov for flere højbede andre steder i haven. Jeg påtænker 3 nye, én i forlængelse af de 4 og to over for tunneldrivhuset. Hindbærrene foran tunneldrivhuset fjernes og sættes bag ved. Der opsættes tre stålespalierer som afslutning på træterrassen – her skal der vækste klematis på begge sider. Der udvides med en nyt staudebed, der hvor hindbærrene stod foran tunneldrivhuset.

Haveplanen efterår 2020

Tunneldrivhusets nedlukning

Det er vigtigt, at drivhusene er rengjort inden de lukkes ned for vinteren. Jeg har fjernet alt vækst, hen på komposten. Jorden er løsnet og eventuelle rødder er fjernet. Jeg vil berige jorden i foråret med kompost og jordforbedring i form af Champost. Alle potter og hylder er rengjorte. Frøene jeg har samlet er kommet inden for, så de ikke rådner eller bliver spist. Jeg har høstet kornblomstfrø, valmuefrø, morgenfruefrø, basilikum og spinatfrø. De sidste peberfrugters frø er ligeledes høstet – om det vil virke eller ej, må komme an på en prøve.

Kapillærkasserne fra tomaterne og agurkerne er tømte og spagnummen er brugt i det gamle kartoffelbed. Jeg er helt klar til nedlukning, når de sidste peberfrugter og auberginer er høstet.

Grøntgødning sået bag tunneldrivhuset

Havebogen

Jeg har skrevet ”havebog” igennem foråret og sommeren, disse noter skal jeg bruge, når jeg designer næste års vækstplan.

Mine observationer er:

 • Kartofler i spande duer ikke – tang gør ingen forskel, de er blot renere
 • Rabarber kan med fordel trimmes, det giver nyt liv til dem og man forlænger vækstperioden
 • Løg og grøntgødning duer ikke sammen!
 • Squash giver størst udbytte på friland – den i drivhuset tog magten
 • Jordbær kan man fordel få Champost i det tidlige forår
 • Plant persille ud tidligt
 • Start tidligere med såning af peberfrugter, chilier, auberginer og meloner
 • Så gerne flere almindelig ærter på friland – de smagte bare for godt
 • Slikærterne blev hurtigt for tykke  – så færre næste år
 • Kålene skal på friland med net på fra start af……ha ha
 • Flere morgenfruer – de skal sås tidligere
 • Tjek rucola sorter – den var alt for stærk!
 • Auberginer skal hjælpes med podningen – jeg brugte en pensel
Det blev kun til 3 auberginer i år, men også tusinde smukke blomster

Det har været et stort arbejde at starte have, men en oplevelse, jeg gerne gentager. Utallige timer brugt på at ompotte, vande, pleje og høste. Jeg glæder mig allerede til næste år, som selvfølgelig starter den dag, jeg åbner min havebog igen for at se listen over frø der skal bestilles. Indtil da må jeg nøjes med de sidste rester af hjemmelavet saftevand, syltetøj eller gensynet med frosne hind- og jordbær, der er høstet igennem sommeren og efteråret. Der ligger tre meget små meloner i frugtkurven, der står en tallerken med grønne tomater i vindueskarmen og de tre sidste squash er i grøntsags skuffen i køleskabet ved siden af de sidste sommer gulerødder. Hyggeligt, at haven stadig sniger sig ind i mit liv med de sidste guldklumper.

Fryseren indeholder heldigvis hindbær og jordbær til vinterens pludselige ”behov-for-hjemmelavet-syltetøj” til æbleskiver eller pandekager. Rabarber har også fundet plads på hylderne; endnu en taknemmelig afgrøde, der fryses nemt og kan bruges til alverdens lækkerier hen over vinteren. Min favorit er rabarberhorn…

Jeg har blancheret spinat og forsøgt frysning af squash til gryderetter. Jeg havde skabet fyldt med hjemmelavet saftevand – solbær i alverdens afskygninger og ribs samt hyldeblomst, men der er allerede gået mus i dem. Alt er drukket! For at finde den opskrift vi bedst kunne lide, lavede jeg 5 forskellige og skrev navnet på opskriften på en manila-mærkater sat på flaskehalsen. Så nu har vi fundet den saft, der passer os bedst.

Ribssaft
Solbærsaft med opskrifter på

Det allersidste der kan høstes i haven ud over vintergulerødderne er æblerne. Vi har det skønneste Belle Boskop træ, der ét år bugner af lækre store æbler, hvor året efter er det magre år uden nogen æbler…..i år er en blandet fornøjelse. Der er æbler, men det fleste er inficeret af orm eller direkte rådne på grenene! En skuffelse, da æblerne plejer at være guds gave til os, der elsker æblemos oven på havregrød eller til en lækker gammeldags æblekage med rasp og flødeskum. Jeg har vel høstet 30 stk. Det er sørgeligt…..jeg trøster mig nu ved at de rådne æbler ligger i en bunke som snack til solsortene hen over vinteren. De plejer at slås som hund og kat over en bunke rådne æbler og der er rigeligt til alle – undtagen mig.

Vinteraktiviteter

Der er allerede svært at være inden for. Det tænker jeg de fleste jordbrugere føler, når efteråret og vinteren nærmer sig. De bedste timer på dagen er man jo på arbejde. Hvad skal jeg dog få tiden til at gå med nu? Gode råd søges – hvad får I tiden til at gå med, når de sidste afgrøder er høstet, haveredskaberne er sat i skuret og drivhusene er lukket?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *