Denne aktivitet er for de yngste i familien. Vi skal udenfor og være nysgerrige. I kan bruge jeres have, parken, skoven eller stranden. Aktiviteten kalder på at, vi er opmærksomme på de unaturlige ting, som befinder sig i området.

Det er vores synssans, vi skal udfordre i dag, samtidig med at vi snakker om de unaturlige ting, vi finder på vores tur.

Trin 1.

I finder et område, I gerne vil udforske. Områdets omfang kan ”vokse” med barnets alder. Den velkendte have vil være et godt sted til de helt små.

Trin 2.

I udvælger hjemmefra et antal ting, som vil være unaturlige i det valgte område. Det kunne f.eks. være en gammel tandbørste, en blyant, en LEGO klods, en teske, en appelsin og lignende. Barnet må naturligvis ikke kende til tingene i forvejen. Til det ældre barn, kunne I samle 10 stykker affald, som bestemt ikke hører til i naturen.

Trin 3.

I ankommer til området – hvis det ikke er jeres have, så skal I placere tingene uden at barnet fatter mistanke. Mit forslag er, at I henleder barnets opmærksomhed med en snack eller lignende, mens I stormer rundt. Én af jer kunne løbe i forvejen og gemme tingene.

Trin 4.

Nu skal vi i gang. Barnet skal vide hvad legen gør ud på. ”Kan du finde de ting, som ikke hører til ude i naturen?”

Det yngste barn kan have behov for mere hjælp. I kunne bruge et sjippetov/tov som lægges i en lille rute rundt i området. Når I lægger tingene, skal I tage hensyn til barnets færdigheder. I kan godt lægge tingene lidt væk fra tovet, men ikke for langt, så mister barnet måske motivationen eller overblikket.

Barnet skal nu bruge området – løbe rundt og lede efter tingene. Hver gang en ting er blevet fundet, skal barnet bringe tingen tilbage til dig/jer og forklare hvorfor tingen er unaturlig og dermed ikke hører hjemme i naturen. Affaldssamleren skal forklare, hvorfor man ikke må smide netop det affald i naturen. En banan er også skrald, men den kan naturen nedbryde. Hvis I ønsker mere information om nedbrydningstider og affaldsindsamling, så følg dette link:

Når alle tingene er blevet fundet og I har snakket om dem, så kunne I finde de naturlige ting i området, som barnet gerne vil tage med hjem.

Trin 5.

Derhjemme kan I bruge de naturlige ting til at lave en naturudstilling. Blomster og grene kunne komme i en vase. Kogler og fjer i vindueskarmen, mens sten og nødder lægges rundt om dem.

Nu har I skabt jeres egen naturudstilling.

  • Gad vide, hvem der egentlig ejede den smukke fjer?
  • Hvilken træ tror du koglen kommer fra?
  • Den gule blomst er da en….
  • Grenen jeg fandt er helt fedtet og mine fingre klistrer – hvad er det mon?

Nu er der grobund for gode samtaler og husk, at man ikke skal vide alt – også selvom man er voksen.

Trin 6.

Børn er super fantasifulde og jeres lille naturudstilling kunne måske være der hvor alferne bor, når de ikke har lyst til at sove i den kolde skov. I kan vælge andre små væsener som dværge eller skovnisser.

  • Hvem bor i udstillingen?
  • Hvordan ser de mon ud?
  • Hvad laver de om dagen?

I kunne sammen digte en fantastisk historie om netop jeres vindueskarm.

Held og lykke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *