Denne aktivitet er skrevet til dig, der går i 7,8 eller 9 klasse. Det er ikke en faglig opgave – du skal ikke aflevere nogen skriftlig forklaring på dine valg til dine lærere, men hvis aktivitetens formål kunne bruges i en faglig sammenhæng, så Go for it!

Det er jo ingen hemmelig, at vi skal blive hjemme et par uger endnu.  Det er heller ingen hemmelighed, at alle er påvirket på en eller anden måde af virussen – nogen mere end andre.

Man kan f.eks. være udfordret på:

  • Om der er nok lægehjælp og udstyr til alle, der har behov for det
  • Om der er penge nok til alle udgifterne
  • Om virussens spredning formindskes
  • Om folk opfører sig ansvarligt, så smitten ikke spredes

Det er måske nogle af de ting, du hører om i nyhederne eller som de voksne snakker om.

Det man snakker meget om i øjeblikket er, hvordan virussen påvirker vores grad af næstekærlighed. Herhjemme oplever du sikkert, at din familie passer på hinanden, at der laves mad og handles for de ældre og at man holder øje med hinanden som naboer. Det er fantastisk, hvordan vi rykker sammen i bussen, når der er behov for det – ikke bogstaveligt, for vi skal jo holde afstand, men billedligt talt. Vi er super omsorgsfulde, kærer os om hinanden og hjælper så godt vi kan.

Men der er absolut mange, der ikke får den samme omsorg og som kunne bruge en hjælpende hånd. Der er tusindevis af hjælpeorganisationer både herhjemme og globalt, der mangler økonomisk bistand – de er ekstra udsatte lige nu, da mange kigger indad og bruger energi og penge andetsteds. Det skal ikke lyde som en bebrejdelse, men blot et vilkår lige nu.

Min opgave til dig er, at finde 3 hjælpeorganisationer, som du tænker har brug for ekstra hjælp lige nu. Der er rigelig at vælge mellem – både herhjemme og i udlandet.

Du skal sætte dig ind i organisationens behov – så godt du kan. Læs på deres hjemmeside. Tjek eventuelle artikler om organisationens arbejde.

Spørg dig selv: ”Hvor vil mit bidrag gøre en forskel, som jeg har hjertet med i?”

Det bliver svært at vælge til og fra – derfor kunne du opstille nogle kriterier, som er vigtige for dig.

F.eks.

– Er det tydeligt, hvad mit bidrag vil blive brugt til? Nogle organisationer skriver på deres hjemmeside, de ting som de akut har brug for taget krisen i betragtning.

– Tjek hjemmesiderne for informationer om, hvor stor en del af bidragene, som går til administrationsomkostninger. Det koster penge, at drive en hjælpeorganisation – husleje til kontorer og lønninger til medarbejderne (hvis de ikke er frivillige), transport, hvis det er i udlandet, tilladelser, sikkerhed og meget andet. Nogle gange kan man se et lagkagediagram over hvordan de bruger deres donationer.

– Kommer mit bidrag til at give mening på den korte bane eller den lange bane? Kender du dette udsagn: Giv en mand en fisk og han har mad i dag.  Lær ham at fiske og han har mad for livet. Fisken er den korte bane – en her og nu løsning, mens færdigheden at kunne fiske, kan bruges på den lange bane.

– Hvad føler jeg, når jeg læser om denne organisation? Husk at disse hjemmesider ofte bruger kraftige virkemidler både i ord og billeder, som taler til vores samvittighed og næstekærlighed. Det er dog ikke muligt, at redde hele verden.

Hvis du er elev i de ældste klasser i folkeskolen, så kunne du overveje politisk ustabilitet, logistik – handle og transport, naturkatastrofeområder, drikkevandsforsyning, fødevareforsyning og nødhjælp. Tjek dette link:

https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/mission-ost-bekaemper-corona-pandemien?publisherId=2900116&releaseId=13590362

Når du har fundet de tre hjælpeorganisationer, så kan du vælge én, som du tænker du gerne vil støtte med et valgfrit beløb.

Tænk dig godt om inden du sender penge afsted – nogle organisationen spamér dig helt vildt med mails om mere støtte.

Beløbet du gerne vil støtte med, skal naturligvis igennem forældre-møllen. Tal med dem om dine tanker om at støtte netop den organisation – måske har de en viden, som er vigtig for din beslutning.

En pizza koster mellem 50-70 kroner, en Big Mac mellem menu koster 65 kroner og en Coffee to go koster nemt 35-45 kroner.

Måske kunne du overveje om din næste snack skulle gå til et godt formål:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *