Dette indlæg er skrevet især til udskolingselever og kvinder, der ikke kan lukke deres garderobeskabe længere…..

Men andre med lignende problemer, må meget gerne deltage i aktiviteten.

Den japanske oprydningsekspert og forfatter Marie Kondo har skrevet flere bøger om oprydning og hun har udviklet en bestemt foldeteknik, der får alt tøjet til at fylde en tiende-del (nemmere skrevet end gjort) – se videoen, hvis du vil prøve kræfter med foldeteknikken.

Til dem der har Netflix, så kender I måske til udtrykket ”Does this T-shirt spark joy in your life?” og hvis det ikke er tilfældet, så takker man pænt for T-shirtens tro tjeneste og giver den videre til andre, der måske kan se en fremtid sammen med den. Men hvis man ikke har Netflix, så kan man med fordel se denne video, hvor Maries top 10 tips til oprydning bliver afsløret. Eller læst denne artikel på dansk fra Femina, som introducerer oprydningsmetoden KonMari.

https://www.femina.dk/bolig/tips-ideer/oprydningsguruen-marie-kondo-de-10-vigtigste-tips-til-rydde-op

What to do

Ærmerne skal rulles op – du skal nemlig i gang med at ordne dit klædeskab! Glæden vil ingen ende tage, vel?

Du skal som udgangspunkt være ”klædt på” til opgaven – det betyder at der er klare sække i rullevis og at du har lavet en struktur, der giver mening for netop dig. Jeg brugte metoden sidste år og der var flere positive afkast af processen.

 • Jeg opdagede, at der var tøj, jeg aldrig eller kun sjældent gik med. Tøjet kom forrest i skabet.
 • Jeg opdagede, at der var tøj, jeg egentlig ikke kunne lide længere – de kom videre til genbrugen.
 • Jeg opdagede, at jeg havde alt for meget sort tøj….flere farver blev introduceret i skabet.

Jeg lavede 6 bunker – eller kategorier klar. Hver kategori fik en overskrift på et A4-papir. Jeg valgte følgende kriterier:

 • Beholde
 • Put on hold – usikker om jeg får brugt det eller ej? Især svært ved sommertøjet, når man er i gang med at sortere i vinterhalvåret.
 • Donere
 • Sælge
 • Bytte
 • Smide ud

Vi starter med at tage alt vores tøj ud af skabe og skuffer – det skal lægges på en overflade, der er nemt tilgængelig. Jeg brugte min seng til formålet.

Det gælder alle beklædningsdele –  også dem, der er gemt af vejen på loftet eller andre steder, hvor der lige var plads til endnu en pose…husk overtøjet. Overvej om dine sko er med i projektet.

Du tager et stykke tøj, vurderer det med udsagnet ”bringer dette stykke tøj dig glæde?”, hvis det ikke længere er tilfældet, så find den rette kategori og gå videre til næste stykke.

Her vil det være smart for dem der stadig er i voksealderen, at man lige prøver tøjet inden man beholder det – måske er dine ben eller arme blevet for lange. Der kunne også være et lille hul i det, så trænger til en nål og tråd (held og lykke med den udfordring).

Til de stadigt voksende læsere, så lav en liste over ”need to have”. Hvis du donerer et stykke tøj, som du ved du kommer til at mangle, så skriv det på listen. Som eksempel: din vinterjakke synger på sidste vers, men du skal jo have en ny næste sæson – skriv den på listen. Hvis du snart har fødselsdag, så overvej om du ikke skulle oprette en Ønskesky med det samme.

Giv dig god tid

For nogle kan det være svært, at sige farvel til tøj….især hvis der er oplevelser, som man pludselig erindrer midt i oprydningen. Giv dig tid – vi har jo 2 ugers karantæne indtil videre. Hvis du på noget tidspunkt kommer i tvivl om et stykke tøj, så læg det i ”on hold”-bunken. Det vil være uøkonomisk, hvis du fortrød og skulle købe det igen.

Modeshow

For barnlige sjæle og dem med god humor, så lav et modeshow for resten af familien. Hvis I er flere der rydder op i husstanden, så prøv hinandens tøj.

Målet

Målet er at få overblik over skabe og skuffers indhold. Målet er ligeledes at få organiseret tøjet, så det kommer til sin ret. Bunker af tøj bagerst i skabet giver jo ingen mening, hvis man aldrig får fingrene i det. Tøj skal bruges!

Når du er kommet igennem alt dit tøj og det du gerne vil beholde, hænger pænt i skabet og ligger pænt foldet i skufferne, så skal du afslutte udfordringen med at beslutte, hvad der skal ske med dine rester.

 • Du skal beslutte hvilke velgørenhedsorganisation, der skal modtage dit aflagte tøj.
 • Du skal beslutte, hvor du vil sælge dit tøj – om det er på Trendsales, Marketplace, DBA eller?  
 • Du skal beslutte om du vil oprette en byttebørs på dit arbejde/skole.
 • Du skal også beslutte om noget af dit tøj kan gives til andre i din omgangskreds.

Til sidst skal du bare glæde dig til at:

 • Du nemt kan finde lige præcis det stykke tøj, du står og mangler
 • Du ved hvad du mangler at købe…
 • Du har støttet en velgørenhedsorganisation
 • Du kan hjælpe dine veninder med Kon Mari-metoden, så de også har styr på deres klædeskab.

Rigtig god fornøjelse med udfordringen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *