En Walk´n talk er en samtalemetode, hvor man snakker om noget bestemt, mens man bevæger sig. Denne aktivitet er skrevet til voksne med teenagers, men det betyder bestemt ikke, at man ikke kan lave aktiviteten med andre aldersgrupper. Det er blot vigtigt, at indholdet passer til målgruppen.

Jeg vil anbefale, at aktiviteten laves uden mindre søskende – hvis det muligt. Måske er turen først om aftenen, hvis der er bedre pasningsmuligheder for de mindste i familien. Det er vigtigt, at I har alenetid – dig og din teenager.

En hverdag uden Corona er oftest præget af mange fritidsaktiviteter på skift, også madtiderne bliver brudt op og spist i etaper. De sociale medier fylder og forsøger ihærdigt at få os til at fokusere på andet end det nære familieliv. Der er rigeligt, der kan forhindre os i at være sammen på den nære måde. Ikke blot fysisk – at være i det samme rum på samme tid, men også mentalt – at vi er koblet på hinanden.

Walk´n talk er aktiviteten hvor vi kan komme et stykke tættere på hinanden. Walk´n talk er en række spørgsmål, som du på gåturen kan stille din teenager. Husk at din teenager ligeledes kan stille spørgsmål til dig. Måske skal du fortælle din teenager, hvad der skal ske på turen, inden I går. At være forberedt kan være en fordel for jer begge.

Forarbejdet

Du finder ro til at finde de spørgsmål, som du gerne vil stille din teenager. Måske er du nysgerrig på noget bestemt – noget, som du kunne ønske dig at vide.

Du tager f.eks. 10 post-its og skriver ét spørgsmål på hvert enkelt. Start med  spørgsmål, som måske ikke kræver så meget mental energi at svare på, men som er super vigtige lige i denne tid. Det kunne f.eks. være:

  • Hvordan går det egentlig med at være væk fra kammeraterne?
  • Hvad synes, du er det sværeste i disse dage?
  • Hvem savner du allermest af dine kammerater og hvorfor netop ham/hende?
  • Hvad kan jeg hjælpe dig med i forbindelse med karantænen?
  • Hvad er det første du vil gøre, når karantænen bliver ophævet?

De næste spørgsmål går et spandestik dybere – det kunne være noget meget personligt for netop din teenager. Du kender bedst selv, hvilke spørgsmål, der vil være relevante i denne kategori. Træd varsomt, lyt og giv tid til svar. Fortæl hvorfor du er interesseret i netop det/de spørgsmål. Hvis din teenager ikke svarer, så fald tilbage på sikker grund igen.

Først og fremmest skal gåturen være hyggelig – vi bruger ikke Stasi-metoder! Det er nærheden vi efterlyser og den kommer kun i et ligeværdigt møde mellem forældre og teenager. Hvis du er nysgerrig på viden om hvordan du kan opnå mere nærhed end afstand med din teenager, så læs denne artikel.

Det er som udgangspunkt vigtigt, at vi får talt med vores børn. Det er jo næppe Rocket Science. De tilbringer ufrivilligt al deres tid hjemme. Deres omgangskreds er reduceret til den nærmeste familie og så selvfølgelig den endeløse strøm af info fra alverdens medier.

Som voksen tænker jeg sommetider, at det kunne være rart, hvis der ikke var Corona-info på alle de sociale medier hele tiden. Jeg forstår vigtigheden af den grundige information, men der skal også være rum til andet. Tænk på hvordan vores børn og unge må føle, når Coronaen konstant er på deres nethinde.

Børn og unge har ikke altid det nødvendige filter, som mange voksne bruger lige nu. De til tider brutale info med f.eks. dødstal kan måske virke uoverskuelige for vores børn og unge. Derfor bør vi snakke med dem om det at være karantæneramt, det at være alene uden vennerne, det at være på samme matrikel hele tiden og ikke mindst være sammen med familien i et omfang, de måske ikke har prøvet før.

Husk derfor at alle børn kan have godt af en Walk´n talk især i disse tider.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *