Som udgangspunkt laver jeg hvert år en liste over de personer, der skal beriges med gaver. Så indtænker jeg gaverne i mine almindelige varekøb, f.eks. når jeg alligevel skal købe faste sæber til mig selv, ja så køber jeg måske også en grøntsagspose i økologisk bomuld til min svigerinde eller en lækker mulepose, der er GOTS certificeret til min bonusdatter. Det handler jo også om at spare tid og penge – og det er bare super rart og overskudsagtigt at være på forkant.

Her er mine bud på nogle bæredygtige gaver. Der er hjemmelavede gaver, gaver, der nemt kan købes i almindelige dagligdagsbutikker og dem, der anskaffes når der købes stort ind.

  1. Jeg bliver altid så glad, når jeg kan købe bæredygtige produkter i de butikker, der ligger i mit nærområde. Matas har flere bæredygtige produkter – jeg kan nævne Ecooking, som har super mange gode hudplejeprodukter, der nemt kunne blive til en gave. Tjek dette site.

https://www.matas.dk/ecooking

  • Det er altid super lækkert at modtage en bæredygtig fast sæbe som gave – pluk lidt grønt fra haven hvis det er muligt og bind det pænt på sæben med lidt jutesnor. Prøv sæberne fra http://www.lundegaardens.dk eller google ”bæredygtige sæber” i netop din del af landet.

Hair crystal bar – WHITE – Shampoo/ balsam bar – unscented – mini til rejsebrug
  • Alle er i gang med at skifte deres vandflasker ud med de mere bæredygtige af slagsen. Det gælder også kaffekopperne – der er virkelig mange forskellige bæredygtige alternativer som nemt kunne bruges som gave. Husk at købe en til dig selv, hvis du ikke allerede har en. Du er nemlig en fantastisk reklamesøjle, når du går rundt på din arbejdsplads med din bæredygtige kop. Pukka har farverige bambus kopper – de forhandles både på Matas´hjemmeside og i Helsam (jeg købte min i Helsam, Køge)
  • Jeg elsker hjemmelavet syltetøj, jeg gætter på at det gør mange andre også. Jeg syntes, at vi skal blive meget bedre til at anerkende og sætte pris på alle dem, der sylter til den store guldmedalje. Det er herligt, at modtage syltede rødbeder, hjemmelavet hyldeblomstsaft eller rabarberkompot til lørdagskyllingen. Den grønne syltebog er et must!
Rabarbermarmelade – hjemmelavet med opskrift på side 55 i Den grønne syltebog.
  • Når foråret er skudt godt i gang er det tid til at spire – man kunne forkæle andre med en lille terracotta urtepotte med basilikum, persille eller lignende. Hvis man har udløbere i haven af f.eks. jordbær, kunne det også være en rigtig hyggelig gave.
Mit spiringsforsøg – krydser fingre for succes
Det lykkedes, men måske bliver der mere vækst når de sættes over i drivhuset.
  • Find en lækker bæredygtig læbepomade, der opbevares i f.eks. en metaldåse.  http://www.bleschu.dk/badevaerelset/lipbalsam De er både økologiske og zerowaste. Husk at disse netbutikker har et hav af bæredygtig, økologiske og ofte zerowaste produkter.
  • Fairtrade chokolader vil altid være et suverænt hit i min bog – du kan ofte købe chokoladen i almindelige fødevarebutikker. http://www.fairtrade-maerket.dk/ på denne side får du en uddybende forklaring på Fairtrade.
  • Bæredygtige vin er også en rigtig oplagt gave – tjek nettet, da udbuddet er stort.  Tjek også denne hjemmeside for en forklaring på konventionel, økologisk, biodynamisk, naturvin og vegansk vin.   https://sustaindaily.dk/mad/vinguide-kend-din-vin/
  1. Til sidst vælger jeg en meget speciel gave – donationen. Til den rette person vil en donation være en meget unik gave. Man kan støtte regnskovsprojekter  https://shop.verdensskove.org/regnskovscertifikater , verdensgaver fra Unicef, Folkekirkens Nødhjælpsgaver og mange flere – listen er lang.

Den bedste gave er helt sikkert dig selv – man kan altid spille sig selv på banen, ved at tilbyde ens hjælp til alle de opgaver i tilværelse, der kunne kræve en hånd til. Det er da så hyggeligt at få hjælp i haven, eller til indkøb – hvad med at hjælpe til ved en festlig lejlighed, pudse vinduer eller male. Der er utallige muligheder for at give hjemmeservice.

Gaven indpakket i et økologisk viskestykke med bast til en fraflyttet unge.

3 Comments on Bæredygtige gaver

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *