Nytårsforsæt, min bare….

Jeg tror ikke på nytårsforsætter – de varer sjældent ved. Måske er det bare mig, der ikke har rygrad til at fastholde dem. Om det så er begyndelsen på bikinisæsonen, så kan jeg ikke opdrive energi til at tone kroppen, ej heller lade et stykke kage gå min næse forbi, selvom jeg allerede har spist 2 stykker…

Hvis jeg skal starte en bevægelse, så har jeg brug for noget velkendt, nemt og overskueligt.

Derfor skal vi i gang med kolde og mørke januars udfordring – oprydning!

I tænker sikkert at oprydning sjældent har noget med bæredygtighed at gøre, og dog.

En bæredygtig oprydning?

Oprydning skaber overblik og vi har brug for et overblik, når vi skal ændre livsstil. Overblikket kan danne basis for vores prioriteringer og det kan give os retning – hvor vil vi sætte ind, i hvilket omfang og hvordan gør vi det bedst, så virkningen bliver varig?

Det handler jo ikke kun om en oprydning, men om at man igennem processen gør sig nogle overvejelser om, hvilke behov man har for de ejendele man besidder. Nogle ejendele er helt uundværlige, mens andre måske er mere nice to have end need to have. Det er netop her, at vi kan inddrage bæredygtighed.

Moralsk vogter, nej tak

Bæredygtighed i den forstand, at vi reflekterer over vores behov for at købe flere ejendele i kategorien nice to have. Jeg er ikke ude på at være en moralsk vogter, hvor vi ikke må nyde nice to have, – vi kan jo gøre os den anstrengelse, at finde produktet eller objektet i en bæredygtig udgave. Markedet for bæredygtige ”ting” er i hastig vækst og det er glædeligt!

Målet

Målet er ikke askese eller human aflivning af nice to have! Målet kunne være at vi fremover overvejer vores indkøb af nice to have. Man kunne overveje en liste, hvor man skriver ens ønsker ned, lægger den til side og tager den frem efter f.eks. en uge og spørger sig selv om behovet stadig eksisterer og i hvilket omfang behovet vil gøre én glad.

Skal nice to have nødvendigvis være ny? Hvad med DBA, Trendsales og Facebook? Hvad med den lokale nødhjælpsbutik eller en byttebiks på jobbet? Genbrug og bytte er blevet det nye sort og det er også et plus i det bæredygtige regnskab!

Vi rydder op….og smiler samtidig

Jeg elsker at rydde op! Jeg nyder, når alt har en fast plads og at jeg kan finde langt de fleste ejendele i mørke – det er nok en overdrivelse….men nu forstår I min passion.

I det sene efterår fik vi lagt nyt tag på og i den forbindelse indledte jeg den store oprydningsdag. Loftet var blevet mit gemmested for alt mellem himmel og jord – jeg er næppe den eneste, der flere gange årligt åbner lemmen og lægger poser, kasser og andre godter på loftet. Efter en tur på loftet fortsatte jeg igennem huset.

Jeg var godt klædt på til opgaven – havde klare sække i rullevis og gjorde mig store anstrengelser for at min struktur på processen var gennemskuelig.

Jeg lavede 6 bunker – eller kategorier klar. Hver kategori fik en overskrift på et A4-papir. Jeg valgte følgende kriterier:

  • Beholde
  • Put on hold
  • Donere
  • Sælge
  • Bytte
  • Smide ud

Og så havde jeg lavet en liste over hele huset – ja, alle 100 m2. Jeg valgte det rum, hvor jeg havde de fleste personlige ejendele i. Husk lige kaffen undervejs og påbegynd ikke flere rum end du har energi til. Vær grundig, men ikke grum. Husk at du har Put on hold kategorien. Hvis du bliver glad, smiler lidt eller bare genoplever et godt minde, så er du ikke klar til at skille dig af mig ”tingen” – det er vigtigt, at vi er klar til adskillelsen.

Det hjalp mig at tage billeder, af de ting, som jeg valgte at skille mig af med – måske kunne det også være en ide for dig.

Én ind, én ud-reglen

Min regel er, at når jeg køber en ny ting, det kunne f.eks. være et par nye sko, så skal jeg skille mig af med et andet par. Nu handler det jo ikke bare om at bytte ud i skabe og skuffer, det er næppe bæredygtigt – nej, det handler om at man inden købet overvejer, hvad man mangler og om det man har i forvejen mon ikke kan bruges. Jeg har for første gang i mange år, slidt et par sko inden jeg købte det nye par. Slå den!

Rigtig god oprydning – skriv til mig, hvis I har andre gode ideer om oprydning.

Til den ihærdige oprydder

Har du tjekket din pung/taske for nyligt? Trænger den til en oprydning?

Hvad med dit køleskab eller fryser? I samme moment kunne du jo afrime bæstet og lave en liste over indholdet. Det kan minimere dobbeltindkøb og giver dig mulighed for at bruge varen inden den bliver for gammel.

Tjek lige dit toiletskab – make-up har en udløbsdato….og…..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *