Hver gang vi bidrager til at øge indholdet af CO2 i atmosfæren, kaldes det ”at sætte et carbonfodspor”. Langt de fleste af os tilfører dagligt kuldioxid til atmosfæren – det er næsten umuligt med mindre vi lever et sted uden strøm, uden indflydelse fra andre kulturer så som køb/salg af varer og hvor maden findes i naturen og spises på stedet….

Det er næsten uoverskueligt, at forholde sig til alle de måder, hvorpå vi og vores adfærd er med til at øge indholdet af CO2 i atmosfæren, men jeg håber at dette blogindlæg vil kunne skabe et realistisk overblik.

Transport er selvfølgelig en kæmpe synder. Hver gang vi bruger transportmidler, der er drevet af benzin der forbrændes, så udledes der CO2. Transportmidler på EL er jo ingen undtagelse med mindre opladningen af bilen sker fra vedvarende energikilder som f.eks. vindeenergi. Hvis ikke, så stammer elektriciteten højst sandsynligt fra fossile brændstoffer eller fra forbrænding af affald. Når fossile brændstoffer omsættes til elektricitet, udledes der CO2 – det sker også ved forbrænding af affald.

Når vi f.eks. nærstuderer carbonfodsporet på transport, så bliver man overvældet. Regnskabet indeholder jo ikke kun vores daglige forbrug, men der medregnes alt udledning af CO2 lige fra udvinding af råolien, der bruges til at fremstille benzin, til transporten af råolien til raffinaderiet, hvor råolien forarbejdes til benzin, til transporten af benzinen ud til tankstationerne og til sidst til benzinpumperne. Et uoverskueligt regnskab, der tager pusten fra os.

I dette blogindlæg forholder jeg mig til de områder, hvor jeg som forbruger kan ændre adfærd – jeg har jo ikke nogen anden god måde at fremstille benzin på, vel….

Der er heldigvis mange måder hvorpå vi kan reducere brugen af CO2-udledende transportmidler. Ulempen ved de fleste er, at de ofte kræver mere af vores sparsomme tid.

  • Overvej f.eks. om det er muligt, at cykle oftere. Lad dine børn cykle til deres fritidsaktiviteter hvis det er i nærheden og aftal samkørsel hvis det giver mening. Mangler du en liter mælk, ja så snup cyklen og få lidt frisk luft samtidigt. Det giver mening for mig at cykle, når jeg pakker flere ”godter” ind i turen: frisk luft, lidt nem motion – men det tæller i bevægelsesregnskabet, kører forbi en unge og siger hej, samler lige lidt flaskepant fra grøften….
  • Overvej om du kunne pulje de større ture med bilen til færre gange om ugen. Lav en madplan og køb stort ind én gang om ugen.
  • Hvis du arbejder langt væk, kunne du måske overveje at tage en kollega med på vejen eller lave en kørselsordning på jobbet med flere kolleger.

I dette indlæg forholder jeg mig ikke til rejser med fly – det har jeg blogget om i indlægget ”Lig i lasten – jeg flyver….”

Alt hvad vi ejer har et carbonfodspor, lige fra bøgerne i reolen, til tandpasten på badeværelset til æblet i frugtskålen. Det ville være så meget nemmere hvis vores produkter havde et carbonfodspor-mærkning, der angiver den samlede mængde udledning af kuldioxid til atmosfæren med f.eks. en procentsats. Desværre har det været meget besværligt – endog umuligt at medregne alle de variable, der forekommer i et produkts liv fra vugge til død.

Vi må derfor væbne os med tålmodighed – og indtil videre nøjes med en liste over mulige realistiske reduktionsmuligheder.

Fødevarer

  • Køb lokale producerede varer i sæson
  • Spis mindre oksekøb – overvej en kødfri dag(e)
  • Lav en madplan med fokus på at undgå madspild – husk at holde restegilde én gang om ugen og hold antallet af UFOér nede i fryseren. De ender ofte i skraldespanden…

Energi

  • Skift til et grønt energiselskab
  • Hvis du køber nye EL-apparater, så tjek energimærket og overvej om du skal opgrade på miljøkontoen og investere i en A+-model
  • Hvis du brænder fingrene på dit varme vand, så skru lidt ned for temperaturen
  • Det samme gælder for varmen i boligen – den anbefalede temperatur i boligen ligger på omkring 22 grader
  • Skift til LED-pærer ved næste udskiftning
  • Efterisoler boligen – måske kunne lidt rockwool på loftet gøre underværker på varmeregningen….
  • Spar på standby lyset. SLUK – vær konsekvent. Jeg fik engang et godt råd fra en ejendomsmægler – hermed givet videre: hvis teenageren ikke er med på sluk lyset legen, så giv en økonomisk gulerod. Aflæs mængden af strøm på et givent tidspunkt. Udfordringen består i at det sparede strøm i en periode på 30 dage omregnes til kontanter og udbetales til teenageren. Pludselig blev lyset slukket og standby knapperne ligeledes.
  • Sidst men ikke mindst, så kunne vi alle sammen være ”læggere” oftere i vores hverdag. Læg så den mobil! Snak med hinanden ligesom i gamle dage, bryd hjernen når man ikke kan huske hvem der vandt det dansk Melodi Grand Prix i ´78….boom boom siger jeg bare….

Haven

  • Hvis det er muligt, så dyrk dine egne grøntager. Frisk luft, en hyggelig hobby og det er altid en super fornøjelse at spise egne afgrøder.
  • Ud med tøjet, så vi undgår brugen af tørretumblerne – vask i koldere vand

Forbrug

  • Need to have eller nice to have? Overvej og sov gerne på det!
  • Overvej dit forbrug af Fast Fashion……måske skulle du overveje at købe kvalitet i stedet eller købe klogt med genbrug

Der er et væld at muligheder som ikke er beskrevet i dette indlæg, men som lovet, skulle de være realistiske. Det vil jeg mene at ovenstående råd er.

Refleksion

Hvad med en lille overblik over dine daglige kuldioxid-udledende aktiviteter?

Jeg brugte denne øvelse med mine 9 klasser, da vi indledte emnet ”Den enkelte og samfundets udledning af stoffer” og jeg tænker, at de fik reflekteret over deres fodspor og hvordan de kunne ændre på dem.

Spørg først dig selv hvilke carbonfodspor, du efterlod i går?

Notér de aktiviteter, du foretog dig i går, hvor du efterlod carbonfodspor. Vurder, hvor væsentlige fodsporene var og giv aktiviteterne et tal mellem 1-3, hvor 1 er lav, 2 er mellem og 3 er høj.

Nu skal du vurdere, hvor let du kunne undlade hver aktivitet og give dem et tal mellem 1-3, hvor:

1 er de aktiviteter, du godt kunne undlade, hvis du gjorde noget anderledes

2 er de aktiviteter, du måske kunne undlade eller gøre mere sjældent

3 er de aktiviteter, som du absolut ikke kan undlade

Skabte øvelsen et klarere overblik over hvor der var muligheder for ændringer og dermed at reducere udledningen af kuldioxid? Det håber jeg!

Gå til ventre eller til højre?

Held og lykke med at reducere dit carbonfodspor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *