Jeg har ikke altid været den store vandsparer – det indrømmer jeg gerne. Men jeg vil gerne blive meget bedre. Bedre til at værne om den livsnødvendige ressource, som ingen eller intet kan undvære. Bedre til at ændre mine behov i en mere bæredygtig retning for netop at være med til at rent drikkevand og i de mængder der er behov for er tilgængelige for de kommende generationer. Og som de er nu, så skal jeg i arbejdstøjet, i gang med nogle vanebrud og påtage mig nogle vandvittige udfordringer.

Ikke desto mindre så synes jeg, at jeg er godt på vej – og der er stadig mange områder, hvor der er plads til forbedring – det kan langt de fleste sikkert nikke genkendende til, tænker jeg…

Indlægget er opdelt med to afsnit, hvor jeg beskriver de tiltag inden for og uden for, som jeg allerede har implementeret efterfulgt af et afsnit med forsøg og forbedringer. Afslutningsvis udfordrer jeg mig selv med nogle helt nye metode til at spare på de dyrbare dråber.

Inden for

Jeg tænker, at badeværelset er oplagt, når det handler om gode råd til at spare på vandet. Det første jeg installerede var et vandbesparende brusehoved. Det kan være en udskrivning, men er godt givet ud. De mange smarte indstillinger er ikke nødvendige i min bog, men andre hygger sig med diverse sprays og styrker – “nogen leger med vandet”…..

Der er selvsagt brusekabine og ikke badekar, dog står der er stor sort murerspand midt i kabinen. Denne spand bruges til at opsamle det fremløbende vand fra bruseren, når man tænder for det indtil det er blevet den ønskede temperatur. Vandet i spanden kommer ud i palletanken. Mere om den senere.

Man sparer faktisk temmelig meget vand hver dag ved denne lille handling – cirka 3-4 liter hver dag.

Tandbørstning foregår ikke med rindende hane – det er et no go! Man gør tandbørsten våd og skyller kort efter endt mission. Jeg kan ikke forliges med tandkrus, så en slurk vand fra hanen er uproblematisk.

Toilettet er naturligvis med 3/6 liters skyl.

I køkkenet er der ligeledes mange muligheder for at spare på vandet. Jeg har en mindre spand stående til det fremløbende vand, som også ender i palletanken eller til husets potteplanter.

Kopper og glas står i baggrunden.

Vores opvasker bruger kun 7 liter pr.vask – mange opvaskere har i dag vandspareprogrammer og det gælder også for vaskemaskinen. Så moderne er min vaskemaskine desværre ikke, men vi vasker heller ikke så ofte når der ikke er børn på matriklen længere. Jeg vasker kun når maskinen er fuld og uden forvask.

Vi bruger også vores tøj flere gange inden det vaskes – det gælder især jeans og strikketrøjer. Som udgangspunkt bør vi købe færre stykker tøj, da denne produktion er enormt vandforbrugende. Jeg køber sjældent nyt tøj, men jeg køber altid rigtig god kvalitet, så tøjet holder længere.

Vi bruger også den samme kop og glas hele dagen – det sparer også på opvasken. Det kolde vand hentes i køleskabet. Kedlens kogte vand kommer ligeledes i palletanken når dagen er endt.

Da jeg gør rent ved hjælp af min meget korte liste (et tidligere indlæg), så sparer jeg en hulens masse vand. Det betyder, at når jeg har støvsuget huset og er klar til at tørre fladerne af, så tørrer jeg hele husets flader af og bruger derfor det samme vand. Da jeg har den samme rutine hver uge, så kommer der jo ikke meget støv på fladerne. Det samme gør jeg med gulvvasken undtagen køkken og bryggers. Det betyder, at der ikke er nogen rindende vand ved min ugentlige rengøring undtagen ved rengøring af brusekabinen…

Den meget korte og effektive liste.

Uden for

Da jeg lige har fået helt ny køkkenhave, så er der ofte brug for aftenvanding. Derfor har vi investeret i en brugt palletank på 1000 liter, som vi har koblet på garagens nedløbsrør. En super god investering! Vi vander selvfølgelig om aftenen for at undgå fordampning.

Husets bil vaskes i en vaskehal, hvor der er fokus på miljøet. En vaskehal der er Svanemærket og som kun bruger 25 liter vand i forhold til det normale 150 liters forbrug – det er en besparelse på 85%. Det kan slet ikke betale sig at vaske selv.

Forsøg og forbedringer

Vi vil forsøge at skabe en have, hvor bedene er med til at holde på vandet. Bunddække er også en oplagt mulighed.

Et tætplantet bed uden udtørring.

Jeg vil forsøge mig med en balje til vask af grøntsagerne, så jeg kan bruge vandet i haven bagefter. Det har jeg ikke været særlig god til. Og jeg er absolut ikke særlig god til at bruge en opvaskebalje – det skal være slut nu!

Udfordringerne

  • Køb en opvaskebalje og brug den hver dag
  • 3 minutters brusebade. Svært når man bruger faste sæber til alt, men det er en udfordring.

På de sociale medier kan man læse om folk, der kun går i bad 1-2 gange om ugen, men det bliver ikke min udfordring! Etagevask er overkill i min optik. Et kort bad med bæredygtige sæber og et nubret håndklæde i økologisk bomuld er ren optur – det er en god måde at starte dagen på.

Hvis man var ekstrem og det kunne jeg jo godt tænke mig at være i nogen henseender, så kunne jeg godt tænke mig en mere avanceret regnvandsopsamling. Hvis jeg brugte husets tag til opsamling, så kunne jeg spare vandet til toiletskyl, badning og tøjvask! Det er selvfølgelig en større udskrivning, da det kræver fagfolk. Men min vaskemaskine vil holde længere grundet det bløde vand og mit tøj ville føles mere lækkert uden kalken.

På min ønskeseddel står de nye hansgrohe-vandhaner, der er udstyret med EcoSmart-teknologi, hvilket betyder er de bruger op til 60% mindre vand end gængse produkter samtidig med et lavere energibehov da mindre vand skal opvarmes. Men de er ret dyre….

Et andet ønske i samme kategori er berøringsfrie vandhaner – der er virkelig penge at spare, det godt for miljøet og for min pengepung. Og så er de til at betale!

Så kom med ind i kampen om vandet – forsøg dig frem og lad dig udfordre på dine vandvaner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *